Stół plazmowy Swift-Cut PRO 3000 XP

PRO 3000 XP

Stół plazmowy CNC Swift-Cut PRO 3000 XP

Obszar cięcia: 3000 mm x 1500 mm

Największy stół plazmowy CNC Swift-Cut PRO 3000 XP został zaprojektowany z myślą o cięciu wydajnościowym. Nowoczesna konstrukcja o wysokiej wytrzymałości pozwala na obróbkę w warunkach przemysłowych stali węglowych aż do 32mm grubości! Zwiększoną dokładność osiągnięto poprzez zastosowanie serwomotorów AC OMRON 400W dla osi X oraz podwójnie dla osi Y.

Model ten jest dostępny w połączeniu ze źródłem plazmowym Hypertherm MAXPRO 200 lub Thermal Dynamics Auto-Cut 200 XT. Zmechanizowany palnik chłodzony cieczą zainstalowany został na zmodyfikowanej, wytrzymałej suwnicy, aby zapewnić możliwość cięcia z wysokim amperażem. To rozwiązanie pozwala na przebijanie materiału o grubości aż do 32 mm i poprawia prędkości cięcia (dzięki mieszance gazu dostępnej dla wszystkich opcji plazmy).

Zwiększony prześwit pomiędzy stołem, a suwnicą umożliwia cięcie przekrojów prostokątnych do 150 mm. Możliwość wykorzystania technologii mgły wodnej zapewnia precyzyjne cięcie i jest optymalnym rozwiązaniem do obróbki stali nierdzewnej i aluminium.

Jako urządzenie typu plug&play, czyli od razu przygotowane do pracy, stół zajmuje minimalną przestrzeń, która jest niewiele większa od rzeczywistego pola roboczego. Urządzenie wraz z masywnym źródłem plazmowym swobodnie mieści się w obszarze 5,5m x 2x8m.

Specyfikacja Techniczna

Zobacz więcej

Cechy wyróżniające stół spośród całej linii Swift-Cut
  • możliwość cięcia plazmowego z wysokim amperażem (200A)
    – podniesienie zdolność przebijania do 32mm!
  • lepsze wykończenie krawędzi oraz definiowania otworów
  • zwiększona trwałość materiałów eksploatacyjnych
  • szybsza prędkość cięcia w porównaniu do stołów korzystających ze źródeł Powermax
  • przeznaczony do pracy w środowisku produkcyjnym

Stół plazmowy
  • Możliwość cięcia na arkuszach blachy o rozmiarze 3000 x 1500 mm
  • Opuszczane prowadnice w celu łatwego założenia arkusza blachy
  • Parkowanie bramy ułatwiające montaż arkusza blachy
  • Solidna stalowa rama
  • Wydajność i łatwa konserwacja
  • Prowadnice liniowe
  • Serwomomotory AC OMRON 400W ze sprzężeniem zwrotnym enkodera
  • Podwójny napęd osi Y
  • Magnetyczna głowica eliminująca możliwość uszkodzenia palnika i gwarantująca bezpieczeństwo maszyny
  • Cyfrowa kontrola wysokości palnika Digital Torch-Height Control (DTHC) – szybka reakcja dla zwiększenia jakości cięcia oraz przedłużenia okresu działania materiałów eksploatacyjnych
  • Cięcie stali do grubości 32mm
  • Zębatkowy system napędu
  • Prędkość cięcia 1-18m/min
  • Sensor antykolizyjny
  • Kamera Swift-Trace do ręcznie wrysowanych obrazów i konwersji do pliku DXF (opcja do rozbudowy)
  • Jednostka znakująca Swift-Marker – zintegrowany pneumatyczny marker – automatyczne znakowania tekstu, linii oraz środków otworów (opcja do rozbudowy)

• Wbudowany komputer PC z ekranem LCD 18.5”
  • Bezprzewodowa klawiatura i mysz
  • Procesor Intel i3 Dual core
  • Dysk twardy 500 GB
  • Pamięć 4 GB ram
  • Przemysłowa obudowa stalowa
  • Ułatwiony dostęp w celach konserwacyjnych
  • Przycisk bezpieczeństwa E-stop
  • Zewnętrzny port USB, gniazdo sieciowe do przenoszenia plików
  • Internetowe połączenie diagnostyczne przez Team Viewer

Oprogramowanie
  • System operacyjny Windows 7
  • Team Viewer – wsparcie online
  • Oprogramowanie sterowania Swift-Cut CNC
  • Solid Egde 2D: projektowanie 2D
  • Oprogramowanie SigmaNEST  – moduł Companion™ – importowanie plików DXF, DWG, CDL; autodiagnoza i autokorekta wczytywanych geometrii; ustawienia parametrów części; możliwość automatycznego przypisania rodzaju wpaleń; automatyczny rozkład po kształcie rzeczywistym części; rozkład wzdłuż włókien arkusza; ręczny rozkład i funkcja „zderzak” pilnująca odstępów między detalami; możliwość grupowania części; możliwość wstawienia mikrozłączy dla poszczególnego detalu; cięcie wielopalnikowe, wybór kierunku cięcia; symulacja ciecia; generowanie kodu NC na poszczególne części; w pełni modyfikowalne raporty kosztowe

Aktualizacje i rozbudowa
  • SigmaNEST – moduł Companion™ –  możliwość rozbudowy do modułu Techno™
  • HVAC – parametryczna biblioteka kształtów wentylacyjnych

Możliwości odciągowe stołu
Stół plazmowy suchy
  • Stół odciągowy sekcyjny, większa wydajność odciągowa dymu
  • Łatwość usunięcia żużlu i skrawków metalu

Dedykowane źródło: Hypertherm MAXPRO200 lub Thermal Dynamics Auto-Cut 200 XT

Zobacz Swift-Cut 3000 XP w akcji!

System antykolizyjny

Unikaj przestojów dzięki technologii odczepianego palnika. W przypadku kolizji system ulega odłączeniu i awaryjnie zatrzymuje stół plazmowy. Funkcja ta minimalizuje ryzyko zniszczenia palnika lub maszyny.

Prowadnice liniowe stoły plazmowego CNC

Prowadnice liniowe
Prowadnice liniowe zapewniają maszynie płynny i gładki ruch, a skośne listwy zębate i zębatki poprawiają precyzję i minimalizują luzy napędów. Serwomotory OMRON 400W gwarantują osiąganie dużych przyspieszeń i lepszą kontrolę, co przekłada się na lepszą jakość cięcia.

Zabezpieczenia stołów do cięcia plazmowego Swiftcut

Zdrowie pracowników jest dla nas najważniejsze, dlatego wszystkie maszyny Swift-Cut posiadają skuteczne zabezpieczenia, co potwierdza certyfikat CE. Nasze stoły plazmowe CNC posiadają dodatkowe opcje poprawiające bezpieczeństwo pracy (np. systemy odciągowe w postaci stołu wodnego lub filtro-wentylatorów, jak również osłonę przed iskrami oraz cząstkami metalu).

SigmaNEST - oprogramowanie do stołów CNC

Osłony kabli w stole do kowalstwa artystycznego Swiftcut

Konsola stołu plazmowego Swifcut

System oddciągowy stołu cnc Swiftcut