Stół plazmowy Swift-Cut Pro 3000

Stół plazmowy CNC Swift-Cut Pro 3000

Obszar cięcia: 3000 mm x 1500 mm

Swift-Cut Pro 3000 to duży stół CNC do cięcia plazmowego. Zapewnia dużą powierzchnię roboczą, dlatego świetnie sprawdzi się jako bardzo wydajny, plazmowy stół produkcyjny, wykorzystywany do całodziennej pracy. Zbudowany jest z trwałej, spawanej ramy stalowej, która zapewnia właściwą sztywność. Tak jak w przypadku mniejszych modeli Swift-Cut, Pro 3000 posiada wolnostojącą konsolę operatora oraz funkcję parkowania bramy, która ułatwia załadowanie pełnowymiarowego arkusza blachy.

Stół plazmowy CNC Swift-Cut Pro 3000 umożliwia obróbkę materiałów takich, jak stal nierdzewna, stal czarna, aluminium, cynk, mosiądz i wielu innych.

Grubość cięcia maszyny wynosi od 0,5mm do 25mm. Stół pracuje z prędkością od 1-12m/min. Jako źródło plazmy wykorzystuje w pełni profesjonalne przecinarki plazmowe Powermax.

Stół plazmowy Swift-Cut Pro 3000 polecany jest zakładom ślusarskim oraz zakładom z branży: metaloplastyka, prototypowanie, obszar utrzymania ruchu.

Specyfikacja Techniczna

Zobacz więcej

Stół plazmowy
  • Możliwość cięcia na arkuszach blachy o rozmiarze 3000 x 1500 mm
  • Opuszczane prowadnice w celu łatwego założenia arkusza blachy
  • Parkowanie bramy ułatwiające montaż arkusza blachy
  • Solidna stalowa rama
  • Lekka i łatwa w obsłudze głowica do wydajnego cięcia
  • Płynny ruch liniowy dzięki prowadnicom typu V
  • Mocne (4 N/m) silniki hybrydowo krokowe
  • Podwójny napęd osi Y
  • Zębatkowy system napędu
  • Cyfrowa kontrola wysokości palnika Digital Torch-Height Control (DTHC) – szybka reakcja dla zwiększenia jakości cięcia oraz przedłużenia okresu działania materiałów eksploatacyjnych
  • Dynamiczna kontrola cięcia Dynamic Cut Control (DCC) (wyłącznie dla Powermax 65/85/105/125) – unikalne rozwiązanie SWIFT-Cut, w którym sterowanie oprogramowaniem umożliwia zmienny prąd cięcia oraz zmienne ciśnienie powietrza
  • Komunikaty z urządzenia Hypertherm pojawiają się na panelu sterownika Swift-Cut
  • Ekran kontrolny
  • Różne prędkości cięcia mogą obejmować ten sam detal, co znacząco wpływa na jakość cięcia
  • Cięcie stali do grubości 25mm (zakres zależny od źródła Hypertherm Powermax)
  • Możliwość wykorzystania różnych modeli źródeł Hypertherm
  • Magnetyczna głowica eliminuje możliwość uszkodzenia palnika i gwarantuje bezpieczeństwo maszyny
  • Sensor kolizyjny
  • Auto adjusting x-axis linear v rollers
  • Kamera Swift-Trace do ręcznie wrysowanych obrazów i konwersji do pliku DXF (opcja do rozbudowy)
  • Jednostka znakująca Swift-Marker – zintegrowany pneumatyczny marker – automatyczne znakowania tekstu, linii oraz środków otworów (opcja do rozbudowy)
  • Wbudowany komputer PC z ekranem LCD 18.5”
  • Bezprzewodowa klawiatura i mysz
  • Procesor Intel i3 Dual core
  • Dysk twardy 500 GB
  • Pamięć 4 GB ram
  • Przemysłowa obudowa stalowa
  • Ułatwiony dostęp w celach konserwacyjnych
  • Przycisk bezpieczeństwa E-stop
  • Zewnętrzny port USB, gniazdo sieciowe do przenoszenia plików
  • Internetowe połączenie diagnostyczne przez Team Viewer
Oprogramowanie
  • System operacyjny Windows 7
  • Team Viewer – wsparcie online
  • Oprogramowanie sterowania Swift-Cut CNC
  • Solid Egde 2D: projektowanie 2D
  • Oprogramowanie SigmaNEST  – moduł Companion™ – importowanie plików DXF, DWG, CDL; autodiagnoza i autokorekta wczytywanych geometrii; ustawienia parametrów części; możliwość automatycznego przypisania rodzaju wpaleń; automatyczny rozkład po kształcie rzeczywistym części; rozkład wzdłuż włókien arkusza; ręczny rozkład i funkcja „zderzak” pilnująca odstępów między detalami; możliwość grupowania części; możliwość wstawienia mikrozłączy dla poszczególnego detalu; cięcie wielopalnikowe, wybór kierunku cięcia; symulacja ciecia; generowanie kodu NC na poszczególne części; w pełni modyfikowalne raporty kosztowe
Aktualizacje i rozbudowa
  • SigmaNEST – moduł Companion™ –  możliwość rozbudowy do modułu Techno™
  • HVAC – parametryczna biblioteka kształtów wentylacyjnych
Możliwości odciągowe stołu
Stół plazmowy suchy
  • Stół odciągowy sekcyjny, większa wydajność odciągowa dymu
  • Łatwość usunięcia żużlu i skrawków metalu
Stół plazmowy wodny
  • Zbiornik wody do skutecznego zwalczania iskier i dymów
  • Zdejmowalne osłony ze stali nierdzewnej do osłony prowadnic
  • Duży zawór odpływowy w celu szybkiego i łatwego wypróżnienia

Stół plazmowy jest kompatybilny z przecinarkami plazmowymi Hypertherm Powermax 45, 65, 85, 105, 125

Maksymalne przebicie Stal czarna Stal nierdzewna Aluminium Cykl pracy 100% cyklu pracy
Powermax 45 10 mm 9,5 mm 9,5 mm 50% 32 A
Powermax 65 16 mm 12 mm 12 mm 50% 46 A
Powermax 85 19 mm 16 mm 16 mm 60% 66 A
Powermax 105 22 mm 20 mm 20 mm 80% 94 A
Powermax 125 25 mm 20 mm 25 mm 100% 125 A

Dowiedz się jeszcze więcej:

Zdrowie pracowników jest dla nas najważniejsze, dlatego wszystkie maszyny Swift-Cut posiadają skuteczne zabezpieczenia, co potwierdza certyfikat CE. Nasze stoły plazmowe CNC wyposażone są w dodatkowe opcje poprawiające bezpieczeństwo pracy (np. systemy odciągowe w przypadku stołu wodnego lub filtro-wentylatorów, jak również osłonę przed iskrami oraz cząstkami metalu).

sigma_swift_cut