Stół plazmowy Swift-Cut PRO 3000

PRO 3000

Stół plazmowy CNC Swift-Cut PRO 3000

Obszar cięcia: 3000 mm x 1500 mm

Swift-Cut PRO 3000 to duży stół CNC do cięcia plazmowego. Zapewnia on największą powierzchnię roboczą, dlatego świetnie sprawdzi się jako bardzo wydajny, plazmowy stół produkcyjny, wykorzystywany do całodziennej pracy. Zbudowany jest z trwałej, spawanej ramy stalowej, która zapewnia właściwą sztywność. Tak jak w przypadku mniejszych modeli Swift-Cut, PRO 3000 posiada wolnostojącą konsolę operatora oraz funkcję parkowania bramy, która ułatwia załadowanie pełnowymiarowego arkusza blachy.

Stół plazmowy CNC Swift-Cut PRO 3000 umożliwia obróbkę materiałów takich, jak stal nierdzewna, stal czarna, aluminium, cynk, mosiądz i wielu innych.

Grubość cięcia maszyny wynosi od 0,5mm do 25mm. Stół pracuje z prędkością od 1-12m/min. Jako źródło plazmy wykorzystuje w pełni profesjonalne przecinarki plazmowe Powermax lub zmechanizowane źródło przemysłowe MAXPRO200 z firmy Hypertherm.

Stół plazmowy Swift-Cut PRO 3000 polecany jest zakładom ślusarskim oraz zakładom z branży: metaloplastyka, prototypowanie, obszar utrzymania ruchu.

Specyfikacja Techniczna

Zobacz więcej

Stół plazmowy
  • Możliwość cięcia na arkuszach blachy o rozmiarze 3000 x 1500 mm
  • Opuszczane prowadnice w celu łatwego założenia arkusza blachy
  • Parkowanie bramy ułatwiające montaż arkusza blachy
  • Solidna stalowa rama
  • Lekka i łatwa w obsłudze głowica do wydajnego cięcia
  • Płynny ruch liniowy dzięki prowadnicom typu V
  • Mocne (4 N/m) silniki hybrydowo krokowe
  • Podwójny napęd osi Y
  • Zębatkowy system napędu
  • Cyfrowa kontrola wysokości palnika Digital Torch-Height Control (DTHC) – szybka reakcja dla zwiększenia jakości cięcia oraz przedłużenia okresu działania materiałów eksploatacyjnych
  • Dynamiczna kontrola cięcia Dynamic Cut Control (DCC) (wyłącznie dla Powermax 65/85/105/125) – unikalne rozwiązanie SWIFT-Cut, w którym sterowanie oprogramowaniem umożliwia zmienny prąd cięcia oraz zmienne ciśnienie powietrza
  • Komunikaty z urządzenia Hypertherm pojawiają się na panelu sterownika Swift-Cut
  • Ekran kontrolny
  • Różne prędkości cięcia mogą obejmować ten sam detal, co znacząco wpływa na jakość cięcia
  • Cięcie stali do grubości 25mm (zakres zależny od źródła Hypertherm Powermax)
  • Możliwość wykorzystania różnych modeli źródeł Hypertherm
  • Magnetyczna głowica eliminuje możliwość uszkodzenia palnika i gwarantuje bezpieczeństwo maszyny
  • Sensor kolizyjny
  • Auto adjusting x-axis linear v rollers
  • Kamera Swift-Trace do ręcznie wrysowanych obrazów i konwersji do pliku DXF (opcja do rozbudowy)
  • Jednostka znakująca Swift-Marker – zintegrowany pneumatyczny marker – automatyczne znakowania tekstu, linii oraz środków otworów (opcja do rozbudowy)

• Wbudowany komputer PC z ekranem LCD 18.5”
  • Bezprzewodowa klawiatura i mysz
  • Procesor Intel i3 Dual core
  • Dysk twardy 500 GB
  • Pamięć 4 GB ram
  • Przemysłowa obudowa stalowa
  • Ułatwiony dostęp w celach konserwacyjnych
  • Przycisk bezpieczeństwa E-stop
  • Zewnętrzny port USB, gniazdo sieciowe do przenoszenia plików
  • Internetowe połączenie diagnostyczne przez Team Viewer

Oprogramowanie
  • System operacyjny Windows 7
  • Team Viewer – wsparcie online
  • Oprogramowanie sterowania Swift-Cut CNC
  • Solid Egde 2D: projektowanie 2D
  • Oprogramowanie SigmaNEST  – moduł Companion™ – importowanie plików DXF, DWG, CDL; autodiagnoza i autokorekta wczytywanych geometrii; ustawienia parametrów części; możliwość automatycznego przypisania rodzaju wpaleń; automatyczny rozkład po kształcie rzeczywistym części; rozkład wzdłuż włókien arkusza; ręczny rozkład i funkcja „zderzak” pilnująca odstępów między detalami; możliwość grupowania części; możliwość wstawienia mikrozłączy dla poszczególnego detalu; cięcie wielopalnikowe, wybór kierunku cięcia; symulacja ciecia; generowanie kodu NC na poszczególne części; w pełni modyfikowalne raporty kosztowe

Aktualizacje i rozbudowa
  • SigmaNEST – moduł Companion™ –  możliwość rozbudowy do modułu Techno™
  • HVAC – parametryczna biblioteka kształtów wentylacyjnych

Możliwości odciągowe stołu
Stół plazmowy suchy
  • Stół odciągowy sekcyjny, większa wydajność odciągowa dymu
  • Łatwość usunięcia żużlu i skrawków metalu
Stół plazmowy wodny
  • Zbiornik wody do skutecznego zwalczania iskier i dymów
  • Zdejmowalne osłony ze stali nierdzewnej do osłony prowadnic
  • Duży zawór odpływowy w celu szybkiego i łatwego wypróżnienia

Stół plazmowy jest kompatybilny z przecinarkami plazmowymi Hypertherm Powermax 45, 65, 85, 105, 125 oraz zmechanizowanym źródłem Hypertherm MAXPRO200.

Maksymalne przebicie Stal czarna Stal nierdzewna Aluminium Cykl pracy 100% cyklu pracy
Powermax 45 10 mm 9,5 mm 9,5 mm 50% 32 Amps
Powermax 65 16 mm 12 mm 12 mm 50% 46 Amps
Powermax 85 19 mm 16 mm 16 mm 60% 66 Amps
Powermax 105 22 mm 20 mm 20 mm 80% 94 Amps
Powermax 125 25 mm 20 mm 25 mm 100% 125 Amps

Zabezpieczenia stołów do cięcia plazmowego Swiftcut

Zdrowie pracowników jest dla nas najważniejsze, dlatego wszystkie maszyny Swift-Cut posiadają skuteczne zabezpieczenia, co potwierdza certyfikat CE. Nasze stoły plazmowe CNC wyposażone są w dodatkowe opcje poprawiające bezpieczeństwo pracy (np. systemy odciągowe w przypadku stołu wodnego lub filtro-wentylatorów, jak również osłonę przed iskrami oraz cząstkami metalu).

sigma_swift_cut

Osłony kabli w stole do kowalstwa artystycznego Swiftcut

Konsola stołu plazmowego Swifcut

System oddciągowy stołu cnc Swiftcut