Swift-Cut Pro

Stoły CNC do cięcia plazmą dostępne w trzech różnych rozmiarach. Dzięki nowoczesnym technologiom oraz łatwemu w obsłudze oprogramowaniu stoły Swift-Cut zapewniają szybkie i precyzyjne cięcie metali przy zachowaniu niskich kosztów inwestycji i eksploatacji. Łatwość nauki i bardzo prosta obsługa w połączeniu ze wsparciem posprzedażowym czyni z maszyny Swift-Cut Pro najłatwiej dostępny i najlepszy wybór dla małych i średnich firm.

Funkcje

W pełni zabudowana głowica

W pełni zabudowana głowica zapewnia ochronę kluczowych komponentów w trudnych warunkach cięcia plazmowego.

Solidna brama

Solidna brama z odlewanymi podporami obrabianymi maszynowo, zapewnia precyzyjną i stabilną platformę dla głowicy tnącej.

Konsola operatora

Wygodna konsola operatora z panelem dotykowym oraz bezprzewodową klawiaturą i myszką.

Wykrywanie blachy

Pneumatyczny czujnik „Soft Sense” precyzyjnie wykrywa nawet najcieńsze blachy.

Prowadnice liniowe

Wysokiej klasy prowadnice liniowe w połączeniu z silnikami krokowymi z enkoderem pozwalają osiągnąć najwyższą precyzję pozycjonowania.

Wskaźnik laserowy

Wskaźnik laserowy wspiera pozycjonowanie głowicy.

Narzędzie grawerujące

Skraca czas wykonania elementów, eliminując potrzebę zakupu dodatkowej znakowarki lub konieczność korzystania z usług podwykonawców (narzędzie opcjonalne).

Belka bramy

Lekka belka z aluminium zapewnia solidne podparcie dla podwójnych prowadnic w osi X oraz daje możliwość cięcia kształtowników do wysokości 100mm.

Belka bramy

Solidna brama
Solidna brama z odlewanymi podporami obrabianymi maszynowo zapewnia precyzyjną i stabilną platformę dla głowicy tnącej.

Zabudowane prowadnice kablowe
W pełni zabudowane prowadnice kablowe zapewniają ochronę przewodom.

Prowadnice liniowe

Solidna konstrukcja stołu
Konstrukcja stołu zapewnia odpowiednią sztywność i podparcie

Sterownik
Ergonomiczna konsola operatorska z panelem dotykowym oraz bezprzewodową klawiaturą i myszką.

Oprogramowanie
SigmaNEST to jeden z najlepszych programów CAD/CAM na rynku. Zapewnia wysoki poziom automatyzacji procesu tworzenia programów cięcia.

Eliminacja spalin
Stół wodny efektywnie pochłanianie spaliny, dzięki czemu wyeliminowana jest potrzeba stosowania dodatkowych urządzeń wyciągowych. Alternatywą dla stołu wodnego jest sekcyjny stół wyciągowy (dostępny jedynie dla rozmiaru stołu 3000×1500).

Wskaźnik laserowy
Umożliwia wskazanie położenia blachy na stole oraz ułatwia ustalenie punktu startowego.

Narzędzie grawerujące

Ochrona głowicy
W pełni zabudowana głowica zapewnia wysoki poziom ochrony kluczowych komponentów w trudnych warunkach cięcia plazmowego.

Automatyczna kontrola wysokości
Automatyczna kontrola wysokości palnika pozwala utrzymać optymalną odległość palnika od blachy, zapewniając najlepszą jakość cięcia i mniejsze zużycie części eksploatacyjnych.

Wykrywanie blachy
Pneumatyczny czujnik “Soft Sense” precyzyjnie wykrywa nawet cienkie blachy.

Źródła zasilania

Hypertherm

Powermax 45XP

Powermax 65

Powermax 85

Powermax 105

Powermax 125

Rozmiary stołu

1250mm x 1250mm

2500mm x 1250mm

3000mm x 1500mm

Pobierz broszurę
Więcej informacji

Oprogramowanie SigmaNEST

SigmaNEST to program CAD/CAM dla optymalizacji cięcia plazmą, dostępny tylko dla wypalarki plazmowej Swifty 1250. SigmaNEST to nie tylko program do optymalizacji samego rozkładu, ale również system, który pozwoli Ci na zarządzanie magazynem arkuszy blach, rolek blach, arkuszy odpadowych, tworzenia kalkulacji, obliczania masowego udziału konstrukcji na rozkładach, trasowania ciętych detali.

Optymalizacja rozkładu, czy też zarządzanie pracą maszyn tnących to nie jedyne możliwości SigmaNEST. Program do cięcia SigmaNEST zawiera ogromne możliwości z zakresu definiowania technologii, która pozwoli ci na: skrócenie drogi palenia, zmniejszenie ilości przebić co w sumie przyniesie oszczędności czasu, materiału oraz części eksploatacyjnych (np. dysze czy też elektrody dla plazmy).

SigmaNEST to nie tylko samo środowisko do automatycznego rozmieszczenia tzw. nestingu, ale również program, który ma możliwość łączenia się (integracji) z programami CAD 3D takimi jak: Solid Works, Solid Edge, Autodesk Inventor, Pro/E, Catia, UG NX. Takie rozwiązanie umożliwia bezpośrednie wczytywanie plików 3D do programu SigmaNest, zapisanie w bazie części do rozkładu wraz z wszystkimi cechami takimi jak: materiał, ilość, grubość, nazwa, a następnie wygenerowanie rozkładu. Dzięki temu omijamy konieczność eksportu z programów 3D plików z płaską geometrią i importowania ich do SigmaNEST.

Wbudowany system 2D CAD:

• Łatwa w użyciu biblioteka tworzenia geometrii – analogia do AUTOCAD LT
  • Wymiarowanie ręczne i automatyczne
  • Biblioteka parametryczna kształtów standardowych
  • Możliwość definiowania własnych kształtów do biblioteki parametrycznej

Konwersja i importowanie, eksportowanie plików:

• Import plików DXF; DWG; CDL (MegaCad); IGES I STEP
  • Zamiana kodu NC DIN ,ISO (G-code) do geometrii
  • Zamiana kodu NC ESSI do geometrii
  • Odczyt właściwości pliku
  • Eksportowanie do DXF i CDL

*Importowanie części lub złożeń wraz z ich własnościami (nazwa części, numer rysunku, grubość, gatunek, numer wytopu, projekt…) z programów: SOLID EDGE, SOLID WORKS, PRO-E, CATIA, AUTODESK INVENTOR – importowanie części i złożeń jest dodatkowym modułem

Wyliczanie kosztów części i raportowanie:

• Automatyczne wyliczanie obszaru części netto i brutto, wagi netto i brutto, czasu cięcia i kosztów produkcyjnych
  • Oszacowanie zapotrzebowania materiału
  • Definiowalne raporty – dostosowywanie raportów dla danego klienta (mofyfikowalne szablony)
  • Definiowalne parametry kosztów – dostosowywane dla danego klienta
  • Definiowanie kosztów dla różnych maszyn
  • Drukowanie etykiet i kodów kreskowych

Ręczne rozmieszczanie:

• Przemieszczanie części z wykorzystaniem funkcji „zderzak” i „dosuń”
  • Obsługa siatki rozmieszczenia, obrotu, przesunięć, lustra, szyku, kopii, itd.

Moduł Trueshape do automatycznego rozmieszczania:

• Automatyczne rozmieszczanie, część w część

Automatyczny rozkład elementów na arkuszu

• Automatyczny rozkład detali o kształtach prostokątnych
  • Automatyczny rozkład detali ze względu na wagę zużytego arkusza
  • Automatyczne rozmieszczenie do prostokąta mające na celu minimalizowanie odpadów o nieregularnych kształtach
Więcej o oprogramowaniu