Plazma CNC Swift-Cut XP w firmie serwisującej wagony towarowe

Kolejna plazma CNC Swift-Cut XP 3000 w wersji wodnej trafiła do naszego Klienta, zajmującego się serwisowaniem wagonów towarowych. Przedsiębiorstwo wybrało rozszerzony zestaw: Swift-Cut Pro 3000 z agregatem plazmowym MAXPRO200 do cięcia grubej blachy (10-50mm) oraz Powermax65 do cienkich materiałów (0,5-3mm). Przedstawiamy Państwu zdjęcia z tego wdrożenia.

Dlaczego Klient wybrał plazmę CNC od Swift-Cut?

Przed zakupem stołu plazmowego przedsiębiorstwo korzystało z usług podwykonawców, zlecając cięcie zewnętrznie na materiałach takich jak stal nierdzewna, ocynkowana stal czarna oraz zwykła stal czarna. Współpraca ta, była niewygodna i wiązała się z opóźnieniami. Nasz Klient chciał mieć możliwość wycinania części od ręki, by nie narażać firmy na kosztowne przestoje w serwisowaniu.

W grę wchodziła także kwestia finansowa. Po wyliczeniu kosztu wytworzenia pojedynczej części na własnej plaźmie CNC Swift-Cut XP i porównaniu go z cenami podwykonawców okazało się, że samodzielna produkcja części jest nie tylko szybsza, ale też ok. 3 razy tańsza, niż przy zleceniu zewnętrznym.

W przypadku tego wdrożenia istotny był również aspekt niezależności, jaką daje plazma Swift-Cut. Przedsiębiorstwo, które kupiło naszą maszynę, zajmuje się wytwarzaniem elementów konstrukcyjnych do wagonów towarowych na potrzeby serwisów. Branża ta wymaga szybkiej reakcji w przypadku awarii, ponieważ zwłoka wiąże się z wstrzymaniem transportów kolejowych. Klient chciał także samodzielnie prototypować, by testować różne możliwości w kwestii kształtów detali. Przedsiębiorstwo planowało tworzyć części w swojej siedzibie głównej i rozsyłać je do oddziałów firmy, rozsianych po całej Polsce. Klient musiał więc zainwestować w sprzęt pozwalający na realizację tych założeń.

Grawer pneumatyczny na stole plazmowym

Jednym z wymogów Klienta była opcja nanoszenia numeru części oraz cech materiału na wycinanych detalach, dlatego wraz ze stołem plazmowym CNC zamówił on grawer pneumatyczny SwiftMark, który pozwala na cięcie i znakowanie w trakcie tego samego procesu. Grawer SwiftMark, dzięki opcji znakowania linii gięcia, przyspieszył także produkcję elementów giętych na prasie krawędziowej.

Oprogramowanie CAD/CAM SigmaNEST zamiast rysunków technicznych

Wypalarki plazmowe CNC od Swift-Cut sprzedawane są z programem CAD/CAM do nestingu SigmaNEST. W przypadku tego wdrożenia, system SigmaNEST zastąpił pracę opartą o rysunki techniczne w wersji papierowej. Przedsiębiorstwo dzięki oprogramowaniu ma już możliwość tworzenia własnych rysunków 2D na komputerze i wykorzystywania ich do rozkładów na obrabianym materiale w celu uzyskania kodu NC. Klient docenił opcjonalne rozszerzenia w SigmaNEST, dostępne tylko dla maszyn Swift-Cut, a w szczególności raport do kosztorysowania, dający kompleksową wiedzę o koszcie wytworzenia detali.