Przecinarka plazmowa CNC Swift-Cut

Cięcie plazmowe może znacznie usprawnić produkcję, po warunkiem, że przecinarka plazmowa CNC będzie odpowiednio dobrana do twych potrzeb. W naszej ofercie dostępne są 3 rodziny tych urządzeń, a każda z nich nadaje się do innych zastosowań. Najbardziej uniwersalna seria przecinarki plazmowej CNC Swift-Cut Pro, sprawdzi się w mniejszych i średnich firmach, które pragną niezależności w cięciu. Na potrzeby masowej produkcji przemysłowej polecamy Swif-Cut XP – urządzenie to nada się do cięcia wydajnościowego, gdzie wymagana jest duża moc przerobowa. Nasza najmniejsza przecinarka plazmowa CNC Swifty to rozwiązanie warsztatowe, które z satysfakcją można używać do zastosowań artystycznych, edukacyjnych, na potrzeby prototypowania i wszędzie tam, gdzie liczy się kompaktowy rozmiar pola roboczego. Jeśli nie jesteś zdecydowany, która z maszyn będzie dla Ciebie najlepsza – skontaktuj się z nami. Nasi konsultanci chętnie doradzą przecinarkę plazmową CNC dopasowaną do potrzeb twojej firmy.

Swifty – przecinarka plazmowa CNC

Przecinarki plazmowe CNC Swifty dostępne są w 2 wariantach obszarów roboczych, które różnią się stopniem zaawansowania technologicznego. Swifty 610x610mm to najbardziej podstawowa maszyna do celów edukacyjnych i warsztatowych, która często wybierana jest przez uczelnie wyższe do prezentacji procesów ciecia plazmowego. Swifty 1250x1250mm to przecinarka plazmowa CNC w wersji kompaktowej, ale w pełni zautomatyzowanej, ze sterowaniem jak w serii Pro. Urządzenie obsługiwane jest za pomocą oprogramowania SigmaNEST (automatyczne rozkłady, raporty, oferty). Przecinarki plazmowe CNC Swifty1250 sprzedawane są z agregatem plazmowym Powermax45 XP lub 65 firmy Hypertherm. Pozwalają ciąć materiał do grubości 12 mm. Urządzenie jest proste w obsłudze, co powoduje, że jego zakup nie wiąże się z koniecznością zatrudniania dodatkowego programisty, czy operatora. Swifty, dzięki swym rozmiarom jest bardzo mobilny, co bywa wygodne w sytuacji, kiedy hala robocza jest niewielkich rozmiarów.

Przecinarki plazmowe CNC Pro

Przecinarki plazmowe CNC z serii Pro są najczęściej wybieranymi urządzeniami z naszej oferty, ze względu na swą wszechstronność oraz atrakcyjny stosunek jakości do ceny. Maszyny Swift-Cut Pro występują w opcji wodnej i suchej z filtrowentylacją Dostępne obszary pól roboczych to: 1,25×1,25m, 2,5×1,25m, 3×1,5m. Przecinarka plazmowa CNC Swift-Cut Pro może być zasilana jednym ze źródeł plazmowych Hypertherm Powermax, co gwarantuje niezawodność i stabilność działania. Seria Pro, tak jak większość naszych rozwiązań do cięcia plazmą, sprzedawana jest z oprogramowaniem CAD/CAM SigmaNEST, które gwarantuje opcję automatycznych rozkładów oraz optymalizację procesu cięcia. Przecinarki plazmowe CNC Swift-Cut Pro mogą być doposażone w dodatkowy grawer pneumatyczny Swift-Mark, dzięki czemu, użytkownik może trwale znakować wycinane detale.

Przecinarka plazmowa CNC XP

Przecinarka plazmowa CNC Swift-Cut XP to typ urządzenia dedykowany do obróbki metali w skali przemysłowej, o polu roboczym 1,5x3m. Zastosowane rozwiązania konstrukcyjne pozwalają na cięcie plazmowe materiałów o grubościach w przedziale 0.5 mm – 50 mm.  Dzięki zainstalowanym serwomotorom firmy OMRON przecinarki plazmowe CNC z serii XP gwarantują dużą dokładność i precyzję obróbki. Agregatem plazmowym dedykowanym do napędzania tego urządzenia jest źródło plazmowe firmy Hypertherm, którego natężenie prądu wynosi 200A, jednak w przypadku tego modelu istnieje możliwość montażu dwóch źródeł plazmowych (np. MAXPRO200 i Powermax65) i stosowanie ich wymiennie, w zależności od ciętego materiału. Co ważne, agregaty można wypiąć ze stołu i ciąć nimi ręcznie. Przecinarka plazmowa CNC XP dostępna jest w dwóch wersjach, jako stół wodny oraz suchy z filtrowentylacją.

Przydatne

Przecinarka plazmowa CNC – zalety cięcia plazmą

W trakcie cięcia przecinarką plazmową CNC wykorzystywany jest strumień wysokotemperaturowej plazmy. Urządzenia te pozwalają ciąć metale oraz materiały trudno topliwe metalicznie, żeliwa i staliwa. Atuty, jakimi mogą pochwalić się przecinarki plazmowe CNC to: większa szybkość cięcia, wysoka gładkość powierzchni, mała strefa rozszerzania się ciepła, niskie koszty eksploatacji. Jak podaje A.Kordus (Plazma – właściwości i zastosowanie w technice, Warszawa 1985, str.133), ,,szczególnie ważne, w procesie cięcia, jest uzyskanie możliwie największej koncentracji mocy w niewielkiej objętości. Cięcie powinno odbywać się z najwyższą dopuszczalną prędkością, wtedy bowiem uzyskuje się najgładszą powierzchnię przecięcia oraz najmniejsze straty ciepła na skutek przewodnictwa materiału ciętego”. Jakość uzyskiwanej krawędzi jest silnie powiązana z ustawieniem natężenia prądu i wydatkowaniem gazów.

Jak natężenie prądu wpływa na jakość cięcia przecinarką plazmową CNC

Ilość płynącego prądu determinuje temperaturę i energię łuku plazmowego. Informacje na ten temat znaleźć można w publikacji A.Klimpela (Spawanie, zgrzewanie i cięcie metali, Warszawa 199, str. 670), gdzie autor sugeruje, że ,,gdy zwiększa się natężenie prądu, zwiększa się prędkość cięcia lub przy danej prędkości cięcia możliwe jest cięcie materiałów o większej grubości, lecz maleje znacznie trwałość elektrod”. Niekorzystne jest zbyt wysokie natężenie prądu, które wywołuje pogorszenie jakości cięcia, zwiększenie szerokości szczeliny, zaokrąglenie górnych krawędzi oraz odchylenie od prostopadłości. Niewskazany jest także za niski amperaż, ponieważ może on prowadzić do problemów, takich jak: pojawienie się nawisów na dolnej krawędzi oraz niemożliwość przecięcia obrabianego materiału. Fakty te uświadamiają, jak duże znaczenie ma natężenie prądu w przypadku urządzeń takich jak przecinarka plazmowa CNC.